Onderhoud warmtepomp: wat kun je (niet) zelf doen? - Vasco (2024)

Om je lucht/water-warmtepomp in topvorm te houden, kun je gerust zelf wat klusjes op jou nemen. Volg even mee!

1. Buitenunit vrijhouden

Een lucht/water-warmtepomp zoals de VICA 8 (ac) AW E onttrekt warmte uit de buitenlucht. Een onbelemmerde toevoer van lucht zorgt voor een hoger rendement, en tijdens vochtige wintermaanden moet de condensafvoer een vrije weg kunnen vinden. Verwijder daarom zo snel mogelijk bladeren, sneeuw en stof van en rond de buitenunit. Geef ook begroeiing of overwoekering geen kans.

Let op: spuit nooit onkruidverdelgingsmiddelen of andere chemische stoffen in de buurt van de buitenunit!

2. Buitenunit reinigen

In de verdamper van de buitenunit (kleine lamellen rond een koperen buis) die energie aan de lucht onttrekt, kan vuil zich ophopen. Reinig de unit geregeld, zodat die altijd voldoende lucht kan aanzuigen. Laat je hogedrukreiniger en bijtende producten links liggen, maar ga voor minder grove middelen om de onderdelen schoon te maken. Een vochtige doek volstaat. Controleer terwijl of er geen beschadigingen of slijtages zijn.

3. Warmteafgiftesysteem ontluchten

Een lucht/water-warmtepomp werkt optimaal in combinatie met een warmteafgiftesysteem op lage temperatuur, zoals vloerverwarming en lagetemperatuurradiatoren. Bij problemen met het afgiftesysteem zakt het rendement van je warmtepomp, omdat lucht niet bijdraagt aan het overbrengen van de energie (van het cv-water aan de omgevingslucht). Ook kan lucht zorgen voor een slechte of zelfs geen circulatie van het cv-water als je vloerverwarming hebt. Geen circulatie betekent geen warmteafgifte.bOntdek wanneer het tijd is om je leidingen te ontluchten.

4. Waterdruk controleren

De juiste waterdruk is cruciaal. Een te hoge druk kan storingen veroorzaken, terwijl je installatie niet goed werkt bij een te lage druk. Hou ook het aantal draaiuren in de gaten. Moet je warmtepomp harder werken dan voordien? Dat kan wijzen op een mankement.

5. Jaarlijks onderhoud van je warmtepomp

De warmtepompen van Vasco hebben een ingebouwd systeem voor fouten- en waarschuwingsanalyse. Is er nood aan een installateur, dan kom je dat dus vanzelf te weten.

Hulp nodig? Neem snel contact op met een Vasco-installateur in je buurt.

Onderhoud warmtepomp: wat kun je (niet) zelf doen? - Vasco (2024)

FAQs

Hoe warmtepomp reinigen? ›

Reinig de unit geregeld, zodat die altijd voldoende lucht kan aanzuigen. Laat je hogedrukreiniger en bijtende producten links liggen, maar ga voor minder grove middelen om de onderdelen schoon te maken. Een vochtige doek volstaat. Controleer terwijl of er geen beschadigingen of slijtages zijn.

Hoe vaak onderhoud buitenunit warmtepomp? ›

Het onderhoud van het warmtepomp-deel is hetzelfde als het onderhoud van een lucht-waterpomp. Jaarlijks controleren is genoeg. Het enige verschil is dat je met een hybride warmtepomp ook het onderhoud van de cv-ketel houdt', vertelt de warmtepomp-expert. Houd het stroomverbruik van de warmtepomp goed in de gaten.

Hoeveel keer onderhoud warmtepomp? ›

Om de goede werking van een warmtepomp te garanderen, is er minimaal elke 2 jaar een onderhoud nodig. We raden je zelfs aan dit jaarlijks te laten doen.

Heeft een warmtepomp jaarlijks onderhoud nodig? ›

Wij adviseren om elk jaar een warmtepomp te laten inspecteren. Onze monteurs kunnen aan de hand van een inspectie bepalen of er onderhoud nodig is. Een jaarlijkse inspectie kan veel problemen voorkomen. Voorkomen is eenmaal beter dan genezen.

Hoe vaak filter vervangen warmtepomp? ›

Heb je een ventilatielucht/water warmtepomp of een warmtepompboiler, dan kun je zelf periodiek het filter reinigen. Daarnaast moet het filter elk half jaar – enigszins afhankelijk van de mate van vervuiling – worden verwisseld om te zorgen dat er voldoende lucht kan doorstromen.

Wat kost een onderhoud van een warmtepomp? ›

Het onderhouden van een hybride warmtepomp kost gemiddeld € 150 per jaar.

Kan buitenunit warmtepomp bevriezen? ›

Kan buitenunit warmtepomp bevriezen? Incidenteel kan de warmtepomp deels bevriezen, maar dat lost de warmtepomp ook zelf op. Er zit namelijk een ontdooiingsfunctie op.

Wat is de levensduur van een warmtepomp? ›

De levensduur van een warmtepomp hangt af van verschillende factoren, maar wordt in het algemeen op zo'n twintig jaar geschat. Uiteraard geldt, zoals met alles: hoe meer zorg je draagt voor je warmtepomp, hoe langer je ervan kunt genieten.

Hoe lang gaat buitenunit warmtepomp mee? ›

De levensduur van een buitenunit van een warmtepomp kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, de kwaliteit, het onderhoud en de gebruiksomstandigheden. Over het algemeen hebben goed onderhouden en hoogwaardige buitenunits van warmtepompen een levensduur van 15 tot 20 jaar.

Hoe vaak mag warmtepomp starten? ›

Noteren van het aantal starts en stops van de compressor (en indien er aanleiding toe is analyseren) per draai-uur mag u niet meer dan 3 start/stops hebben.

Heeft een lucht water warmtepomp onderhoud nodig? ›

Het is bekend dat een warmtepomp niet veel onderhoud nodig heeft. Toch wilt u waarschijnlijk het maximale rendement uit uw warmtepomp halen. Daarom is periodiek onderhoud essentieel voor een goede en energiezuinige werking van het systeem.

Wat verbruikt een warmtepomp per jaar? ›

Over het algemeen kunt u verwachten dat een volledig elektrische warmtepomp zo'n 3.200 kWh per jaar verbruikt. Dat kost, als we als tarief de €0,40 uit het prijsplafond hanteren, jaarlijks ongeveer € 1.300.

Wat is het jaarlijks verbruik van een warmtepomp? ›

Een warmtepomp verbruikt gemiddeld zo'n 2000 tot 3000 kWh per jaar. Maar let op, dit is compleet afhankelijk van het type warmtepomp dat je gebruik en de warmtevraag binnen jouw woning.

Hoeveel kost het onderhoud van een warmtepomp? ›

Het onderhouden van een hybride warmtepomp kost gemiddeld € 150 per jaar.

Hoe vaak moet je een warmtepomp bijvullen? ›

Wanneer moet ik mijn warmtepomp bijvullen met water? U moet uw warmtepomp bijvullen met water als de waterdruk lager is dan 1 bar. Net als bij een cv-ketel moet de druk ongeveer tussen de 1,5 en 2 bar liggen. Controleer daarom eens in het halfjaar of de waterdruk nog in orde is.

Hoe lang duurt onderhoud warmtepomp? ›

Warmtepomp onderhoud basis. Abonnement Service & Onderhoud waarbij uw hybride (ventilatie)lucht-water warmtepomp met alleen een binnendeel, iedere 2 jaar zorgvuldig wordt gecontroleerd en onderhouden.

Heeft een lucht warmtepomp onderhoud nodig? ›

Het is bekend dat een warmtepomp niet veel onderhoud nodig heeft. Toch wilt u waarschijnlijk het maximale rendement uit uw warmtepomp halen. Daarom is periodiek onderhoud essentieel voor een goede en energiezuinige werking van het systeem.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 6063

Rating: 4 / 5 (71 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.